Anunt : Vreau sa postez acest lucru pentru ca am vazut in cateva articole ideile mele imprumutate fara a cere voie si m-a deranjat, dar exista o mica dovada a celui care a postat-o primul, adica eu. Am publicat compunerea pe 8 aprilie, in aceeasi zi in care am dat startul si unui concurs pentru comentarii la aceasta postare , concurs ce avea ca premiu cartea jurnalele vampirilor. Sper ca cei care vor juriza sa tina cont de data. Multumesc
Într-o lume măcinată de stres, în care depresia este boala cel mai des întâlnită, sunt tot mai puţini oameni interesaţi de un tratament simplu şi eficient pentru minte, trup şi suflet, LECTURA. Cititul nu il ajută pe om doar să-şi lărgească orizonturile de cunoaştere, el are şi o mulţime de efecte pozitive. Printre acei indivizi care ştiu să aprecieze o carte şi se bucură din plin de toate beneficiile generate de citit, mă număr şi eu, şi o spun cu tărie: ,,Da, îmi place să citesc”, şi chiar mă mândresc cu acest lucru, şi încerc să-i determin şi pe cei din jurul meu să îmi urmeze exemplul. Încerc chiar să le induc aceeaşi pasiune şi celor care se află la sute de kilometri distanţă de mine, prin intermediul micului meu blog, unde prezint cărţi, încurajez lectura şi din când în când încerc să-i stimulez pe cititorii bloguleţului să citească, oferindu-le ocazia să participe la concursurile cu premii în cărţi. Mă declar încântată atunci când văd un număr cât mai mare de participanţi, acest lucru nu poate să însemne decât că tinerii din ziua de azi, deşi puţini la număr, sunt preocupaţi să citească o carte.
A fost imperios necesară această mică introducere despre pasiunea mea, cititul, pentru a vă răspunde la întrebarea aparent simplă: De ce citesc? Această întrebare mă pune în dificultate pentru că nu-mi pot enumera motivele decât printr-un răspuns complex. Făcând o selecţie a celor mai importante zece motive, care pentru mine sunt cele mai importante, selecţie realizată cu greu din sutele existente, m-am oprit la următoarele motive, pe care le voi prezenta într-o ordine aleatoare, nicidecum în funcţie de importanţa lor, pentru mine toate fiind în aceeaşi măsură deosebit de importante.
1. ,, Mens sana in corpore sano”.
Citesc pentru că nu-mi pot imagina viaţa fără cărţi, ele fac parte din universul meu. Mi-am creat un stil de viaţă frumos, din care am numai avantaje. În opinia mea, singura şansă de a deveni cineva într-o lume în care fiecare individ este tot mai nepăsător faţă de propria persoană şi tot mai sărac cu duhul, este aceea de a citi cărţi si de a fi propriul autodiact. În afară de lecturile obligatorii impuse în şcoli, o persoană înzestrată cu sete de cunoaştere, aşa cum sunt eu, nu se poate opri doar la acele cărţi, suplimentându-le, creându-şi un hobby din acest lucru. Din păcate suntem cu toţii martorii unei societăţi care încurajează o trecere rapidă prin şcoli marca ,,2 în 1”, şi crearea unor ,,roboţi” care nu vor decât succes şi faimă, aprofundarea cunoştinţelor pentru ei fiind lipsită de importanţă. Media este împânzită de foarte multe vedete tip-barbie care nu ştiu nici măcar operele de bază şi nu ştiu să răspundă la întrebări simple, de exemplu: ,,Cine a scris Luceafărul?”. Acesta constituie un alt subiect, aşa că o să mă opresc aici, dar ceea ce am vrut să subliniez este faptul că gradul de incultură este la un nivel ridicat şi numai prin citit ne putem informa şi culturiza, vedetele expuse mai sus, deşi numeroase, ar trebui sa nu fie modele pentru noi. Pornind de la motivul meu, acela că nu-mi pot imagina viaţa fără cărţi, îmi vine în minte o întâmplare care în primă fază este amuzantă, însă pentru mine este destul de îngrijorătoare, si sună cam aşa: într-o zi, am primit o întrebare de la o persoană care se afla cel mai probabil ,,întâmplător” prin librărie, ,,De ce citeşti? oricum a murit, la ce să-i mai îmbogăţim pe morţi?” am rămas şocată, şi am întrebat-o dacă citeşte lectură contemporană, cu autori în viaţă, la care ce credeţi că primesc răspuns? ,,Pe ăştia în viaţă să-i umplu de bani? Nici gând, la ce îmi foloseşte?””. Am simţit că era întruchiparea spiritului ANTI-CITIT, deşi m-a amuzat, mi-a lăsat un gust amar. Ea ,,bântuia” biblioteca în speranţa că va reuşi să-i convingă pe cei care citesc să renunţe, lucru cam greu, pentru că cititul este ca un drog, însă după părerea mea, acesta şi iubirea sunt cele mai frumoase dependeţe pe care şi le poate crea un om. Pune-ţi-vă creierul la treabă şi nu-l lăsaţi să se atrofieze şi să devină o bucată de carne nefolositoare. Gimnastica minţii este foarte importantă, menţine boli ca Alzhaimerul departe, iar eu sincer nu aş vrea să sufăr de aşa ceva la bătrâneţe. Cititul ne dezvoltă inteligenţa, ne ridică gradul de cultură şi ne menţine sănătoşi, aşa că eu chiar nu mi-aş putea imagina viaţă fără cărţi.
2. ,, Copilăria este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ieşind din întuneric, nespus de nouă, proaspătă şi uluitoare”. (Eugen Ionescu)
Un alt motiv pentru care iubesc lectura se datorează alegerii perfecte la vârsta potrivită a unei cărţi care a reuşit să-mi deschidă porţile unei lumi minunate aşa cum o spune şi titlul ei, aceasta este ,,Dumbrava minunată”. În această carte am gustat pentru prima dată genul fantasy în care existau fiinţe supranaturale nemaîntâlnite în lumea mea: zâne, spiriduşi. Le mulţumesc părinţilor pentru că m-au încurajat să citesc, exemplu demn de urmat de toţi părinţii. Perioada copilăriei este cea în care experimentăm şi vedem lucruri pe care adulţii nu le văd. Putem face dintr-un simplu copac un prieten imaginar pe care să ni-l înfăţişăm în diverse ipostaze. Toate lucrurile se fac la timpul potrivit, iar părinţii joacă un rol important în viaţa copiilor. Dacă aceştia îi incurajează la timp cu cititul cărţilor, copii vor fi încântaţi să descopere noi lumi imaginare şi noi personaje, fapt ce le va stârni curiozitatea şi îşi vor dori să citească şi mai mult şi să intre pe tot felul de tărâmuri minunate, aşa cum am păţit şi eu. Basmele şi poveştile conţin personaje curajoase care fac greşeli din neştiinţă sau din neascultare dar reuşesc datorită virtuţilor şi dorinţelor cele mai sincere şi mai frumoase, să învingă răul. Repetabilitatea binelui care învinge răul în ciuda tuturor obstacolelor, m-a determinat în perioada copilăriei să mă asemăn cu acele personaje pozitive. Tot din aceste basme şi poveşti ale copilăriei, am învăţat că familia este cea care te ocroteşte şi te iubeşte necondiţionat, şi cu puţin noroc, poţi întâlni şi persoane bune în viaţă, dacă şti să te fereşti de cele rele.
3. ,,Unul dintre semnele sigure ale valorii literare a unei cărţi este faptul că poate fi citită într-o mare varietate de moduri”. (Wystan Hugh Auden)
Un alt motiv pentru care citesc este pentru a fi la curent cu mai multe genuri literare. În prezent, citesc cărţi din toate genurile literare, pentru că îmi place să am o lectură diversificată. În momentul în care te pierzi în lecturi axate pe acelaşi gen, îţi răpeşti bucuria de a descoperi lucruri noi. Există persoane în viaţa mea care îmi vorbesc cu mândrie despre experienţa lor de viaţă, însă eu am descoperit un lucru important, până îmi voi crea propria experienţă de viaţă, pot învăţa şi experimenta experienţa de viaţă a personajelor din cărţi. Personajele din cărţi au experimenţă de viaţă, sunt măcinate de complexe, sunt puse în tot felul de situaţii. Personajele se confruntă uneori cu problemele de zi cu zi şi pot spune că simt o încurajare în momentul în care aflu că şi alţii au probleme de acelaşi fel, deci nu sunt singura.
4. ,,Ştiinţa pe care nu o completezi în fiecare zi, scade în fiecare zi.”
Îmi place să citesc pentru că în acest mod sunt la curent cu alte domenii. Sunt de părere, aşa cum am mai spus şi în rândurile de mai sus, fără intenţia de a mă repeta, că lectura ne ajută să dobândim cunoştinţe din toate domeniile. De exemplu, din genul literar-romance(romantic) putem învăţa despre cel mai frumos sentiment: iubirea, văzut din mai multe ipostaze, despre minciuni, trădări şi relaţii. În categoria dramelor, descoperim probleme reale din viaţa de zi cu zi, cum ar fi complexele, problemele familiale şi sociale, şi tragediile care au ca sursă boli şi sărăcie. Cărţile din domeniile SF si fanatsy ne poartă în alte lumi, însă cu siguranţă că toate pleacă de la un sâmbure de adevăr. De exemplu cărţile distopice prezintă o lume apocaliptică sau post-apocaliptică, fapt ce porneşte de la fundamentele religioase ale poporului care are la bază Biblia, în care se precizează despre Apocalipsă. De la acest sâmbure de adevăr pornesc plăsmuirile diverşilor autori. De asemenea, citesc cărţi şi din domeniul religios, filosofic, istoric, geografic şi ştiinţific. Pentru mine este deosebit de important să ştiu cine sunt şi unde mă duc, dar mai ales ce părere au cei care aduc argumentări religioase, filosofice şi ştiinţifice. Iubesc plantele şi animalele iar cărţile din domeniul geografic mă ajută să aflu mai multe despre localizarea lor şi despre călătoriile pe care le pot efectua, fiindcă alături de citit, ieşirile în aer liber şi în natură mă ajută să mă relaxez şi să mă liniştesc.
Cărţile istorice îmi satisfac curiozitatea cu privire la luptele importante care s-au dus pentru cucerirea fiecărei bucăţi de pământ pe care noi stăm liniştitţi în prezent, dar şi pentru ca nu există popor fără istorie, viaţa politică joacă încă din cele mai vechi timpuri un rol important în societate. Şi pentru că vreau să urmez medicina, cărţile de biologie şi anatomie sunt printre preferatele mele. Ce s-ar fi ales de toate aceste domenii dacă nu ar fi existat o istorie scrisă? Un popor nu ar avea identitate dacă în urma lui nu ar rămâne cărţi scrise care sunt nemuritoare, spre deosebire de istoria vorbită, prin viu-grai de către oameni, deoarece omul este o fiinţă efemeră care ia cu el toate secretele în pământ. Mă îngrozesc atunci când mă gândesc ce viitor ar avea oamenii dacă un spirit ANTI-CITIT, aşa cum am întâlnit eu, ar ajunge la conducere.
5. ,,Este o literatură care-şi serveşte cititorii şi alta care-i crează.”(Nicolae Iorga).
Al 5-lea motiv pentru care îmi place să citesc este pentru că mă relaxează. În momentul în care citesc cărţile potrivite gusturilor mele, mă relaxez enorm şi nici nu îmi dau seama când trece timpul. De multe ori intru în pielea personajelor şi trăiesc la maxim întâmplările lor, făcând predicţii şi dacă trebuie neapărat să opresc lectura, mă simt de parcă aş fi captivă în două lumi şi nu mă liniştesc până nu termin de citit.
6. ,, Câteodată recunoaştem că unele trăsături urâte pe care le vedem la alţii sunt tocmai cele care ne lipsesc ca să putem izbândi în viaţă ca şi ei.”(Andre Gide)
Al 6-lea motiv pentru care citesc este pentru ca îmi descopăr noi trăsături în urma lecturării unei noi pagini. Cu fiecare carte citită ajung mai aproape de prima mea filă de poveste şi ajung să mă cunosc mai bine şi să îmi descopăr noi pasiuni. În momentul în care citesc o carte simt că mă uit într-o oglindă şi îmi spun defectele şi calităţile cu voce tare. Totodată sunt multe pasiuni pe care personajele din cărţi le au şi de care eu fie nu ştiam, fie nu le experimentam, în urma lecturării, apucându-mă de ele. De exemplu, mersul cu familia la un picninc, duminica, este un răsfăţ de la care mă privam, în prezent experimentându-l. Plăcerea creării propriului jurnal trăznit mi-a fost inspirată de cărţile ,,Însemnările unei puştoaice” sau ,,Jurnalul unui puşti”, cărţi de-ale fratelui meu mai mic. Cărţile mă ajută să mă cunosc mai bine şi să îmi realizez propria fişă tip-descriere.
7. ,, Nu am văzut niciodată o problemă care să nu poată fi rezolvată cu o oră de citit.” (Charles de Secondat, baron de Montesquieu).
Motivul următor, probabil că este mai aparte, dar pentru mine este important: citesc pentru că mă ajută să nu ma enervez. Când aştept mult la doctor, când sunt certată cu cineva, când e aglomerat în trafic sau pur şi simplu când nu am ce să fac, toate ipostazele care încep cu termenul ,,când” au drept finalitate ,,citesc”. Sincer să vă spun, şi când ora devine plictisitoare la şcoală, iar profesorul se află într-o pasă proastă încât nu e capabil să predea şi ne oferă câteva minute de relaxare, eu şi atunci prefer să citesc decât să-mi pierd timpul uitându-ma pe toţi pereţii aiurea. Îmi place să-mi fructific timpul liber citind.
8. ,,Nu toţi oamenii pot fi Ciceroni şi Platoni, Virgili sau Homeri, dar toţi pot fi oameni buni. Prefer un om fără cunoştinţe literare, decât cunoştinţe literare fără om.” (Francesco Petrarca)
Un alt motiv pentru care citesc este şi pentru că îmi doresc ca oamenii să semene mai mult cu personajele pozitive pe care le întâlnesc în romanele citite. Ştiu că este o utopie, dar eu trăiesc cu speranţa, şi aceasta după cum se ştie, moare ultima. Nu-mi place că trăiesc într-o lume în care oamenii se copiază de la gesturi, până la stil vestimentar, spiritul de turmă fiind în floare. Mie îmi place să fiu un pic diferită şi dacă pot să încerc să schimb puţin lucrurile, descoperind alţi oameni care gândesc la fel ca mine. Vreau să întâlnesc oameni care să îşi trăiască aşa cum vor viaţa, nu după nişte reguli nescrise. Foarte mulţi se tem că vor fi respinşi de societate, de grupuri şi izolaţi, însă nu înţeleg vechea vorbă românească de a zice ca ei şi de a face ca tine. Reuşita constă în a induce treptat anumite preferinţe în rândul individului cel mai slab din acel grup pentru ca mai apoi să reuşeşti să determini tot grupul. Eu aşa procedez cu cei care urăsc cărţile, le prezint avantaje, le povestesc nişte întâmplări grozave din cărţi, îi asemăn cu nişte personaje şi le stârnesc curiozitatea, iar în acest fel ei ajung să deschida o carte şi să o citească.
9. ,, Dacă vrei ca totul să fie drept, nu ai decât să te muţi într-o lume făcută cu echerul.” (Haruki Murakami)
Cărţile îmi deschid o lume minunată, iar acest lucru constituie un alt motiv pentru care citesc. Îmi place uneori să mă detaşez de lumea în care trăiesc şi să mă transpun într-o lume distopică alături de personajul care se adaptează greu în această lume. Cu siguranţă pot trai cu uşurinţă pe un tărâm fermecat plin de supranatural şi de creaturi mistice sau într-o lume a viselor în care fiecare gest şi mişcare e controlată. Pot trăi în orice lume imaginară, dar recunosc că uneori îmi este greu să trăiesc în lumea reală, într-o lume măcinată de boli, sărăcie şi prostie.
10. ,,O carte aleasă e un bun prieten”.
Ultimul motiv dar pentru mine unul foarte important este acela că ador să ştiu că în această lume mă aşteaptă o prietenă cuminte, frumoasă, tăcută(care îmi povesteşte multe când o deschid), care mă ajută să mă teleportez într-o altă lume, care îmi spune secrete, şi care mă iubeşte şi pe care o iubesc necondiţionat: cartea. Sunt convinsă că în momentul în care mă voi angaja şi voi avea o familie, timpul meu va fi limitat, însă ştiu sigur că măcar o carte pe lună tot voi citi, fiindcă nu îmi doresc vreodată să mă plafonez, îmi place să fiu o persoană inteligentă. Nu vreau să trăiesc cu teama că cineva îmi relatează o poveste, îmi vorbeşte despre un personaj sau îmi spune o poezie şi eu să nu am habar despre ce îmi vorbeşte.
Toate aceste motive sper că v-au convins cât de importantă este lectura în viaţa omului şi cât de mult ne ajută să evoluăm din toate punctele de vedere şi să fim receptivi la ceea ce auzim, înţelegând perfect anumite situaţii şi întâmplări.
În speranţa că am reuşit să vă determin să citiţi, nu îmi rămâne decât să vă urez lectură placută şi aştept cu nerăbdare comentariile şi părerile voastre în legătură cu cele expuse de mine. Vreau să văd, voi ce părere aveţi despre lectură, cât de importantă este ea în viaţa voastră, ce loc ocupă, cum aţi descoperit această pasiune, dar mai ales câţi dintre voi vă identificaţi cu motivele enumerate de mine? Fiecare comentariu de-al vostru va reprezenta o şansă în plus pentru mine, aşa că vă rog să comentaţi în număr cât mai mare, iar dacă voi câştiga, promit să vă recompensez printr-un concurs. Vă mulţumesc!
Vreau să mulţumesc din nou
Librărie online Libris pentru şansa de a prticipa la concurs. O librărie plină de
cărţi online la preţuri accesibile şi livrare eficientă.