Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

chat box

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Recenzie Un veac de singuratate

Multumesc frumos librariei Libris pentru aceasta carte minunata si anume Un veac de singuratate . Libraria Libris este o librarie online foarte populara in Romania, mai buna chiar si decat o librarie normala unde gasiti carti in romana, dar si in engleza si carti online la preturi rezonabile.


Gabriel Garcia Marquez
coperta paperback
Carte primita de la Libris spre recenzie
Editura Rao
478 pagini



Descriere:

Publicat pentru prima dată în 1967, romanul ''Un veac de singurătate'' a fost cel care l-a consacrat pe autorul său ca fiind unul dintre maeştrii narativei contemporane, aducându-i în 1982 Premiul Nobel pentru literatură. Reeditarea romanului, într-o ediţie pentru biblioteca dumneavoastră, reprezintă un eveniment literar de excepţie pe care vă sfătuim să nu-l pierdeţi. Nu există nici timp, nici spaţiu. Generaţii, fapte, personaje se amestecă între ele. O epocă se suprapune cu cealaltă, visul se confundă cu realitatea, lucrurile evoluează, şi totuşi nimic nu pare a se schimba. Totul se petrece la limita dintre tragic şi comic, dintre viaţă şi moarte. O lume extravagantă, pe cât de indepărtată de a noastră, pe atât de familiară, cuprinsă într-un vârtej de repere care se regăsesc în toate amintirile, în toate istoriile marilor familii.


Parerea mea :

   Acest roman poate fi interpretat in mai multe moduri si are mai multe semnificatii. Este o alegorie a istoriei latino-americane, a conditiei umane dar mai ales asupra timpului. E un roman in care realul si fantasticul se imbina atat de subtil incat initial nu realizezi. Titlul semnifica sentimentul de singuratate resimtit de fiecare membru al familiei Buendia atat in dragoste cat si in viata sau moarte: Melchiade se intoarce din lumea mortilor pentru ca nu a putut suporta singuratatea. Membrii familiei Bunedia sunt intemeietorii satului Macondo si de-a lungul generatilor ajungem sa-i cunoastem si sa vedem trasaturile pe care tinerii le mostenesc de la batrani.
   Dragostea este subiectul cel mai dezbatut in acest roman. Personaje puternice sau slabe, barbati cu inima de gheata se lasa invinsi de dragoste si unii ajung sa sufere enorm pentru ca nu reusesc sa opreasca la timp acea forta care ii face sa-si piarda mintile pentru femeia iubita si sa savarseasca cele mai mari nebunii. La fel este si la femei care sunt sentimentale si sensibile in acest roman.

,,Razboiul, izgonit in podul cu amintiri urate,isi gasi o evocare trecatoare in pocneteledopurilor de sampanie.'

   Jose Arcadio Buendia este fondatorul satului si ajunge de la un barbat respectat in pragul nebuniei care vorbeste intr-o limba neinteleasa  si e nevoie sa fie legat de un copac. Ce m-a impresionat cu adevarat a fost personajul Ursula, sotia lui Jose Arcadio Buendia. Modul in care aceasta il ingrijea, modul in care isi proteja satul de insomnie, razboi si ploi si cum lupta ca o leoaica pentru onoarea si educatia copiilor si nepotilor ei este cu adevarat demn de urmat. Din punctul meu de vedere, Ursula este personajul principal deoarece in jurul ei se invart toate personajele, prin cuvintele ei ne sunt descrisi ceilalti membrii ai familiei. Este o femeie rationala, gandind totul la rece comparativ cu celalalte personaje feminine care sunt patimase si sensibile: Rebeca, Pilar Terrera, Remedios.

 ,,Adevarul este, spuse ea, ca lumea se sfarseste incetul cu incetul, iar lucrurile astea nu se vor mai intoarce niciodata,'

   Romanul nu are un subiect principal, dar cred ca autorul incearca sa transmita ca viitorul este construit doar pe ruinele trecutului si ca fara istorie nu putem avea un viitor.
   In roman este prezentat un personaj minor, fiul lui Gerineldo Merquez care are onoarea de a primi numele complet al autorului: Gabriel Garcia Marquez. El si Aureliano Babilonia sunt singurii care cunosc intreaga istorie a satului. Destinul lui nu este prea insorit, aratand poate modestia autorului.
   Romanul este superb. Complex si plin de metafore, alegorii si semnificatii. O adevarata capodobera ce vorbeste despre conditia omului si dorinta de a se izola si a ramane cateodata singur in laboratoul de alchimie construit de Melchiade inca de la inceputul familiei Buendia.



3 comentarii:

  1. Spre rusinea mea, nu am citit nici macar o opera a acestui autor, dar ma bate gandul grav sa citesc dragostea in vremea holerei sau ceva in genul. Frumoasa recenzia bia, la cat mai multe

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am auzit de carte, poate ii dau o sansa...
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tocmai am terminat de citit romanul si eram in cautarea unor recenzii. Recunosc ca moartea autorului a fost impulsul care m-a indemnat sa incep lectura. Gandul care mi-a ramas in urma citirii e ca suntem oameni si am fost creati pentru a interactiona, nu de a trai izolati o viata intrega. E un adevar pe care incerc sa il aplic in viata mea, perioada prin care trec acum se aseamana foarte mult cu cei care alegeau sa se refugieze in odaia lui Melchiade. Un personaj important in carte, la fel cum ziceai si tu, este Ursula. Gandinu-ma la ea, imi vine in minte frica descrisa la inceputul romanului, frica de a avea copii cu coada. Acest lucru insemnand sfarsitul...cum a si fost. Recomand cu tot dragul cartea, te imbogateste!

    RăspundețiȘtergere