Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

chat box

sâmbătă, 15 februarie 2014

Recenzie Palatul Chelfanelii

Pascal Bruckner
Editura Trei
Carte primita de la editura spre recenzie
Coperta paperback cu supracoperta
121 pagini
LINK DE CUMPARARE
26 de lei



Descriere:
   In marea-i bunatate si, indeosebi, cu marea-i clarviziune, Presedintele unui stat situat ,, undeva intre Elvetia, Franta. Germania, Asia si Africa" ia o hotarare cu uriase urmari pentru viata concetatenilor sai: interzice parintilor si celor de o seama cu ei: tutorii, educatorii, profesorii sa-si mai bata copii.
   Sugestia pe care o contine romanul lui Pascal Bruckner este ca Timpurile Moderne s-au angajat pe o cale fara intoarcere, ca rationalizarea lumii a produs ravagii definitive: pe progresiva si ireversibila derealizare a vietii.

Parerea mea :

   Aceasta este o parte a introducerii pe care o face Radu Toma acestei carti si o consider cum nu se poate mai potrivita. La inceput am fost sceptica in legatura cu acest roman filosofic, nu mai citisem nimic de autor, iar titlul ma intriga. De la prima pagina am fost curioasa si nu am mai lasat-o din mana pana cand nu am terminat-o. E subtirica ( are 121 de pagini) si incredibil de usor de citit. Eu am terminat-o in cateva ore.          
 












   Cartea e scrisa in stilul unei povesti pentru copii- imi aminteste oarecum de ,,Micul Print''. Bineinteles, la aceasta carte am ras constant. Satira sociala a fost pe placul meu, iar personajele hiperbolizate pana la absurd, un deliciu. Vorbind de personaje, Presedintele- Gordran-Gratioasa Sa Maiestate-Marele Capitan-Genialul Conducator- Excelenta Sa sau cum vreti voi sa ii mai spuneti este un personaj uimitor prin ridicolul pe care il emana prin toti porii. Este o hiperbola a tipului de tiran absolut, cu idei comuniste, dornic sa se auda vorbind si sa fie adorat. Genial de prost.
   Cartea poate parea usoara, debordeaza de un amuzament ciudat dar Bruckner a prezentat intr-un mod foarte serios o realitate pe care o traim in aceste vremuri, aducand in discutie violenta si urmarile ei pe plan politic si social. O carte interesanta, care m-a facut sa imi doresc si mai mult. Mi-ar placea sa il mai citesc pe Bruckner pentru stilul lui revigorant si unic.

Citate














6 comentarii:

  1. Este una din cartile care imi face cu ochii. Imi place recenzia ta . Uneori avem nevoie doar de timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. E prima data cand aud despre aceasta carte, dar pare interesanta si imi place mult recenzia ta. Cred ca aceasta carte mi-ar aminti de copilarie: "Palatul chelfanelii", dubios nume :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Burdihanul lui luase iar proportii:-) :-) , stiam cartea, eu de acest autor as vrea sa citesc Pazea se-ntoarce Mos Craciun, Hotii de frumusete, Luni de fiere, Casa ingerilor, Iubito eu ma micsorez si acest roman Palatul chelfanelii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum citind comentariul tau, ma gandesc ca ar trebui sa citesc si eu luni de fiere

      Ștergere
  4. Nici eu nu am mai auzit de aceasta carte,dar cred ca este foarte buna.O s-o citesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare interesanta. Am mai auzit de ea, dar inca nu am citit-o. Am atatea carti care sunt in asteptare, ca nici nu mai stiu pe care sa o incep prima, ca sa termin mai repede. :)))

    RăspundețiȘtergere