Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

chat box

sâmbătă, 13 iulie 2013

Recenzie Marele Gatsby

Multumesc frumos librariei Libris pentru aceasta carte minunata si anume Marele GatsbyLibraria Libris este o librarie online foarte populara in Romania unde gasiti carti in romana, dar si in engleza si carti online la preturi rezonabile.



F. Scott Fitzgerald
Paperback
Carte primita de la Libris
23 lei
235 pagini
LINK DE CUMPARARE
Polirom

Descriere

Nick Carraway, un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, impartaseste povestea transformarii lui James Gatz in Jay Gatsby.
Pe fundalul unei Americi prospere dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool si apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se implineste insa; ramine povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfasurata odata cu un iluzoriu, nesfirsit American dream.

Parerea mea 

Am intalnit in aceasta carte personaje care cred ca mi-au marcat serios viata, mai ales persoonajul Jay Gatsby. La inceput lecturii, Jay se arata ca un domn distins, frumos, elegant, inconjurat de mister, dar care pe parcurs se descopera aratand ca este un om puternic, care a stiut sa profite de oportunitatile vietii si sa devina un om influent intr-un timp scurt: 5 ani, manat de o dragoste profunda pentru Daisy si de dorinta de a-i oferi acesteia tot luxul. Imprietenirea lui cu Nick Carraway nu este intamplatoare, mai ales ca Nick este varul lui Daisy. 
Jay e un personaj din care ai multe de invatat. Impins de dorinta de a se realiza

si de a deveni cineva important in viata, dar si de dorinta de a-si gasi linistea alaturi de Daisy, incepe sa faca contrabanda cu alcool si sfarseste prin a se sacrifica si a primi el pedeapsa pentru lumea rea in care se invarte. Sunt de parere ca petrecerile haotice date de el in propria casa au o stransa legatura cu starea lui emotionala. Pe cand era in cautarea lui Daisy si era plin de sperante, asa erau si petrecerile, iar pe cand Gatsby o avea pe Daisy, casa lui era linistita si parca impacata.


Cu ajutorul lui Nick, Jay si Daisy se reintalnes si petrec un timp impreuna, timp pe care cei doi il vor pretui toata viata. Daisy, in schimb este un personaj pe care nu il admir foarte mult deoarece a ales calea cea mai usoara si sigura in viata si si-a batut joc cu sotul ei de toti cei pe care ii intalneau. Sa nu ma intelegeti gresit. Daisy l-a iubit pe Jay, dar cum multe femei aleg sa o faca din acea perioada, se ia dupa gura lumii si alege ceea ce nu o poate face fericita, calcand peste inima lui Gatsby. Sfarsitul mi-a amintit intr-o oarecare masura de Mos Goriot a lui Balzac. Jay si batranul Goriot au avut aceasi soarta. O poveste frumoasa despre cat de trista si cruda este viata, despre cum celor mai buni oameni li se pun in spate cele mai cumplite fapte doar pentru ca nu au dus o viata prea expusa.



Citate



5 comentarii:

  1. ce citate frumoase ai ales :x da, marele gatsby e o carte absolut superba

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos. Si mie mi-a placut cartea :X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS: leapsa -- http://paginimarcate.blogspot.ro/2013/07/leapsa-cu-elementele-naturii.html

      Ștergere
  3. ,, Sa invatam sa ne aratam prietenia cat timp e omul in viata" ADEVARAT! imi place ca ti-ai spus parerea personala despre carte! si eu am cartea Mos Goriot dar nu am citit-o nici acum, si pe Marele Gatsby il astept de la un schimb de carti! probabil ca o sa citesc aceste doua carti una dupa alta, sa observ destinul asemanator! Eu nu am citit dar vreau sa citesc de acelasi autor Cei frumosi si blestemati, Blandetea noptii, Dragostea ultimului magnat si Un diamant cat Hotelul Ritz si alte povestiri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu am citit inca cartea asa ca mi-a prins bine frumoasa ta recenzie si citatele sunt foarte interesante :)

    RăspundețiȘtergere