Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

chat box

marți, 23 aprilie 2013

De ce citesc?

Anunt : Vreau sa postez acest lucru pentru ca am vazut in cateva articole ideile mele imprumutate fara a cere voie si m-a deranjat, dar exista o mica dovada a celui care a postat-o primul, adica eu. Am publicat compunerea pe 8 aprilie, in aceeasi zi in care am dat startul si unui concurs pentru comentarii la aceasta postare , concurs ce avea ca premiu cartea jurnalele vampirilor. Sper ca cei care vor juriza sa tina cont de data. Multumesc




Într-o lume măcinată de stres, în care depresia este boala cel mai des întâlnită, sunt tot mai puţini oameni interesaţi de un tratament simplu şi eficient pentru minte, trup şi suflet, LECTURA. Cititul nu il ajută pe om doar să-şi lărgească orizonturile de cunoaştere, el are şi o mulţime de efecte pozitive. Printre acei indivizi care ştiu să aprecieze o carte şi se bucură din plin de toate beneficiile generate de citit, mă număr şi eu, şi o spun cu tărie: ,,Da, îmi place să citesc”, şi chiar mă mândresc cu acest lucru, şi încerc să-i determin şi pe cei din jurul meu să îmi urmeze exemplul. Încerc chiar să le induc aceeaşi pasiune şi celor care se află la sute de kilometri distanţă de mine, prin intermediul micului meu blog, unde prezint cărţi, încurajez lectura şi din când în când încerc să-i stimulez pe cititorii bloguleţului să citească, oferindu-le ocazia să participe la concursurile cu premii în cărţi. Mă declar încântată atunci când văd un număr cât mai mare de participanţi, acest lucru nu poate să însemne decât că tinerii din ziua de azi, deşi puţini la număr, sunt preocupaţi să citească o carte.
A fost imperios necesară această mică introducere despre pasiunea mea, cititul, pentru a vă răspunde la întrebarea aparent simplă: De ce citesc? Această întrebare mă pune în dificultate pentru că nu-mi pot enumera motivele decât printr-un răspuns complex. Făcând o selecţie a celor mai importante zece motive, care pentru mine sunt cele mai importante, selecţie realizată cu greu din sutele existente, m-am oprit la următoarele motive, pe care le voi prezenta într-o ordine aleatoare, nicidecum în funcţie de importanţa lor, pentru mine toate fiind în aceeaşi măsură deosebit de importante.
1. ,, Mens sana in corpore sano”.
Citesc pentru că nu-mi pot imagina viaţa fără cărţi, ele fac parte din universul meu. Mi-am creat un stil de viaţă frumos, din care am numai avantaje. În opinia mea, singura şansă de a deveni cineva într-o lume în care fiecare individ este tot mai nepăsător faţă de propria persoană şi tot mai sărac cu duhul, este aceea de a citi cărţi si de a fi propriul autodiact. În afară de lecturile obligatorii impuse în şcoli, o persoană înzestrată cu sete de cunoaştere, aşa cum sunt eu, nu se poate opri doar la acele cărţi, suplimentându-le, creându-şi un hobby din acest lucru. Din păcate suntem cu toţii martorii unei societăţi care încurajează o trecere rapidă prin şcoli marca ,,2 în 1”, şi crearea unor ,,roboţi” care nu vor decât succes şi faimă, aprofundarea cunoştinţelor pentru ei fiind lipsită de importanţă. Media este împânzită de foarte multe vedete tip-barbie care nu ştiu nici măcar operele de bază şi nu ştiu să răspundă la întrebări simple, de exemplu: ,,Cine a scris Luceafărul?”. Acesta constituie un alt subiect, aşa că o să mă opresc aici, dar ceea ce am vrut să subliniez este faptul că gradul de incultură este la un nivel ridicat şi numai prin citit ne putem informa şi culturiza, vedetele expuse mai sus, deşi numeroase, ar trebui sa nu fie modele pentru noi. Pornind de la motivul meu, acela că nu-mi pot imagina viaţa fără cărţi, îmi vine în minte o întâmplare care în primă fază este amuzantă, însă pentru mine este destul de îngrijorătoare, si sună cam aşa: într-o zi, am primit o întrebare de la o persoană care se afla cel mai probabil ,,întâmplător” prin librărie, ,,De ce citeşti? oricum a murit, la ce să-i mai îmbogăţim pe morţi?” am rămas şocată, şi am întrebat-o dacă citeşte lectură contemporană, cu autori în viaţă, la care ce credeţi că primesc răspuns? ,,Pe ăştia în viaţă să-i umplu de bani? Nici gând, la ce îmi foloseşte?””. Am simţit că era întruchiparea spiritului ANTI-CITIT, deşi m-a amuzat, mi-a lăsat un gust amar. Ea ,,bântuia” biblioteca în speranţa că va reuşi să-i convingă pe cei care citesc să renunţe, lucru cam greu, pentru că cititul este ca un drog, însă după părerea mea, acesta şi iubirea sunt cele mai frumoase dependeţe pe care şi le poate crea un om. Pune-ţi-vă creierul la treabă şi nu-l lăsaţi să se atrofieze şi să devină o bucată de carne nefolositoare. Gimnastica minţii este foarte importantă, menţine boli ca Alzhaimerul departe, iar eu sincer nu aş vrea să sufăr de aşa ceva la bătrâneţe. Cititul ne dezvoltă inteligenţa, ne ridică gradul de cultură şi ne menţine sănătoşi, aşa că eu chiar nu mi-aş putea imagina viaţă fără cărţi.
2. ,, Copilăria este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ieşind din întuneric, nespus de nouă, proaspătă şi uluitoare”. (Eugen Ionescu)
Un alt motiv pentru care iubesc lectura se datorează alegerii perfecte la vârsta potrivită a unei cărţi care a reuşit să-mi deschidă porţile unei lumi minunate aşa cum o spune şi titlul ei, aceasta este ,,Dumbrava minunată”. În această carte am gustat pentru prima dată genul fantasy în care existau fiinţe supranaturale nemaîntâlnite în lumea mea: zâne, spiriduşi. Le mulţumesc părinţilor pentru că m-au încurajat să citesc, exemplu demn de urmat de toţi părinţii. Perioada copilăriei este cea în care experimentăm şi vedem lucruri pe care adulţii nu le văd. Putem face dintr-un simplu copac un prieten imaginar pe care să ni-l înfăţişăm în diverse ipostaze. Toate lucrurile se fac la timpul potrivit, iar părinţii joacă un rol important în viaţa copiilor. Dacă aceştia îi incurajează la timp cu cititul cărţilor, copii vor fi încântaţi să descopere noi lumi imaginare şi noi personaje, fapt ce le va stârni curiozitatea şi îşi vor dori să citească şi mai mult şi să intre pe tot felul de tărâmuri minunate, aşa cum am păţit şi eu. Basmele şi poveştile conţin personaje curajoase care fac greşeli din neştiinţă sau din neascultare dar reuşesc datorită virtuţilor şi dorinţelor cele mai sincere şi mai frumoase, să învingă răul. Repetabilitatea binelui care învinge răul în ciuda tuturor obstacolelor, m-a determinat în perioada copilăriei să mă asemăn cu acele personaje pozitive. Tot din aceste basme şi poveşti ale copilăriei, am învăţat că familia este cea care te ocroteşte şi te iubeşte necondiţionat, şi cu puţin noroc, poţi întâlni şi persoane bune în viaţă, dacă şti să te fereşti de cele rele.
                                                     
3. ,,Unul dintre semnele sigure ale valorii literare a unei cărţi este faptul că poate fi citită într-o mare varietate de moduri”. (Wystan Hugh Auden)
Un alt motiv pentru care citesc este pentru a fi la curent cu mai multe genuri literare. În prezent, citesc cărţi din toate genurile literare, pentru că îmi place să am o lectură diversificată. În momentul în care te pierzi în lecturi axate pe acelaşi gen, îţi răpeşti bucuria de a descoperi lucruri noi. Există persoane în viaţa mea care îmi vorbesc cu mândrie despre experienţa lor de viaţă, însă eu am descoperit un lucru important, până îmi voi crea propria experienţă de viaţă, pot învăţa şi experimenta experienţa de viaţă a personajelor din cărţi. Personajele din cărţi au experimenţă de viaţă, sunt măcinate de complexe, sunt puse în tot felul de situaţii. Personajele se confruntă uneori cu problemele de zi cu zi şi pot spune că simt o încurajare în momentul în care aflu că şi alţii au probleme de acelaşi fel, deci nu sunt singura.
4. ,,Ştiinţa pe care nu o completezi în fiecare zi, scade în fiecare zi.”
Îmi place să citesc pentru că în acest mod sunt la curent cu alte domenii. Sunt de părere, aşa cum am mai spus şi în rândurile de mai sus, fără intenţia de a mă repeta, că lectura ne ajută să dobândim cunoştinţe din toate domeniile. De exemplu, din genul literar-romance(romantic) putem învăţa despre cel mai frumos sentiment: iubirea, văzut din mai multe ipostaze, despre minciuni, trădări şi relaţii. În categoria dramelor, descoperim probleme reale din viaţa de zi cu zi, cum ar fi complexele, problemele familiale şi sociale, şi tragediile care au ca sursă boli şi sărăcie. Cărţile din domeniile SF si fanatsy ne poartă în alte lumi, însă cu siguranţă că toate pleacă de la un sâmbure de adevăr. De exemplu cărţile distopice prezintă o lume apocaliptică sau post-apocaliptică, fapt ce porneşte de la fundamentele religioase ale poporului care are la bază Biblia, în care se precizează despre Apocalipsă. De la acest sâmbure de adevăr pornesc plăsmuirile diverşilor autori. De asemenea, citesc cărţi şi din domeniul religios, filosofic, istoric, geografic şi ştiinţific. Pentru mine este deosebit de important să ştiu cine sunt şi unde mă duc, dar mai ales ce părere au cei care aduc argumentări religioase, filosofice şi ştiinţifice. Iubesc plantele şi animalele iar cărţile din domeniul geografic mă ajută să aflu mai multe despre localizarea lor şi despre călătoriile pe care le pot efectua, fiindcă alături de citit, ieşirile în aer liber şi în natură mă ajută să mă relaxez şi să mă liniştesc. Cărţile istorice îmi satisfac curiozitatea cu privire la luptele importante care s-au dus pentru cucerirea fiecărei bucăţi de pământ pe care noi stăm liniştitţi în prezent, dar şi pentru ca nu există popor fără istorie, viaţa politică joacă încă din cele mai vechi timpuri un rol important în societate. Şi pentru că vreau să urmez medicina, cărţile de biologie şi anatomie sunt printre preferatele mele. Ce s-ar fi ales de toate aceste domenii dacă nu ar fi existat o istorie scrisă? Un popor nu ar avea identitate dacă în urma lui nu ar rămâne cărţi scrise care sunt nemuritoare, spre deosebire de istoria vorbită, prin viu-grai de către oameni, deoarece omul este o fiinţă efemeră care ia cu el toate secretele în pământ. Mă îngrozesc atunci când mă gândesc ce viitor ar avea oamenii dacă un spirit ANTI-CITIT, aşa cum am întâlnit eu, ar ajunge la conducere.
5. ,,Este o literatură care-şi serveşte cititorii şi alta care-i crează.”(Nicolae Iorga).
Al 5-lea motiv pentru care îmi place să citesc este pentru că mă relaxează. În momentul în care citesc cărţile potrivite gusturilor mele, mă relaxez enorm şi nici nu îmi dau seama când trece timpul. De multe ori intru în pielea personajelor şi trăiesc la maxim întâmplările lor, făcând predicţii şi dacă trebuie neapărat să opresc lectura, mă simt de parcă aş fi captivă în două lumi şi nu mă liniştesc până nu termin de citit.
6. ,, Câteodată recunoaştem că unele trăsături urâte pe care le vedem la alţii sunt tocmai cele care ne lipsesc ca să putem izbândi în viaţă ca şi ei.”(Andre Gide)
Al 6-lea motiv pentru care citesc este pentru ca îmi descopăr noi trăsături în urma lecturării unei noi pagini. Cu fiecare carte citită ajung mai aproape de prima mea filă de poveste şi ajung să mă cunosc mai bine şi să îmi descopăr noi pasiuni. În momentul în care citesc o carte simt că mă uit într-o oglindă şi îmi spun defectele şi calităţile cu voce tare. Totodată sunt multe pasiuni pe care personajele din cărţi le au şi de care eu fie nu ştiam, fie nu le experimentam, în urma lecturării, apucându-mă de ele. De exemplu, mersul cu familia la un picninc, duminica, este un răsfăţ de la care mă privam, în prezent experimentându-l. Plăcerea creării propriului jurnal trăznit mi-a fost inspirată de cărţile ,,Însemnările unei puştoaice” sau ,,Jurnalul unui puşti”, cărţi de-ale fratelui meu mai mic. Cărţile mă ajută să mă cunosc mai bine şi să îmi realizez propria fişă tip-descriere.
7. ,, Nu am văzut niciodată o problemă care să nu poată fi rezolvată cu o oră de citit.” (Charles de Secondat, baron de Montesquieu).
 Motivul următor, probabil că este mai aparte, dar pentru mine este important: citesc pentru că mă ajută să nu ma enervez. Când aştept mult la doctor, când sunt certată cu cineva, când e aglomerat în trafic sau pur şi simplu când nu am ce să fac, toate ipostazele care încep cu termenul ,,când” au drept finalitate ,,citesc”. Sincer să vă spun, şi când ora devine plictisitoare la şcoală, iar profesorul se află într-o pasă proastă încât nu e capabil să predea şi ne oferă câteva minute de relaxare, eu şi atunci prefer să citesc decât să-mi pierd timpul uitându-ma pe toţi pereţii aiurea. Îmi place să-mi fructific timpul liber citind.
8. ,,Nu toţi oamenii pot fi Ciceroni şi Platoni, Virgili sau Homeri, dar toţi pot fi oameni buni. Prefer un om fără cunoştinţe literare, decât cunoştinţe literare fără om.” (Francesco Petrarca)
Un alt motiv pentru care citesc este şi pentru că îmi doresc ca oamenii să semene mai mult cu personajele pozitive pe care le întâlnesc în romanele citite. Ştiu că este o utopie, dar eu trăiesc cu speranţa, şi aceasta după cum se ştie, moare ultima. Nu-mi place că trăiesc într-o lume în care oamenii se copiază de la gesturi, până la stil vestimentar, spiritul de turmă fiind în floare. Mie îmi place să fiu un pic diferită şi dacă pot să încerc să schimb puţin lucrurile, descoperind alţi oameni care gândesc la fel ca mine. Vreau să întâlnesc oameni care să îşi trăiască aşa cum vor viaţa, nu după nişte reguli nescrise. Foarte mulţi se tem că vor fi respinşi de societate, de grupuri şi izolaţi, însă nu înţeleg vechea vorbă românească de a zice ca ei şi de a face ca tine. Reuşita constă în a induce treptat anumite preferinţe în rândul individului cel mai slab din acel grup pentru ca mai apoi să reuşeşti să determini tot grupul. Eu aşa procedez cu cei care urăsc cărţile, le prezint avantaje, le povestesc nişte întâmplări grozave din cărţi, îi asemăn cu nişte personaje şi le stârnesc curiozitatea, iar în acest fel ei ajung să deschida o carte şi să o citească.
9. ,, Dacă vrei ca totul să fie drept, nu ai decât să te muţi într-o lume făcută cu echerul.” (Haruki Murakami)
Cărţile îmi deschid o lume minunată, iar acest lucru constituie un alt motiv pentru care citesc. Îmi place uneori să mă detaşez de lumea în care trăiesc şi să mă transpun într-o lume distopică alături de personajul care se adaptează greu în această lume. Cu siguranţă pot trai cu uşurinţă pe un tărâm fermecat plin de supranatural şi de creaturi mistice sau într-o lume a viselor în care fiecare gest şi mişcare e controlată. Pot trăi în orice lume imaginară, dar recunosc că uneori îmi este greu să trăiesc în lumea reală, într-o lume măcinată de boli, sărăcie şi prostie.
10. ,,O carte aleasă e un bun prieten”.
Ultimul motiv dar pentru mine unul foarte important este acela că ador să ştiu că în această lume mă aşteaptă o prietenă cuminte, frumoasă, tăcută(care îmi povesteşte multe când o deschid), care mă ajută să mă teleportez într-o altă lume, care îmi spune secrete, şi care mă iubeşte şi pe care o iubesc necondiţionat: cartea. Sunt convinsă că în momentul în care mă voi angaja şi voi avea o familie, timpul meu va fi limitat, însă ştiu sigur că măcar o carte pe lună tot voi citi, fiindcă nu îmi doresc vreodată să mă plafonez, îmi place să fiu o persoană inteligentă. Nu vreau să trăiesc cu teama că cineva îmi relatează o poveste, îmi vorbeşte despre un personaj sau îmi spune o poezie şi eu să nu am habar despre ce îmi vorbeşte.
Toate aceste motive sper că v-au convins cât de importantă este lectura în viaţa omului şi cât de mult ne ajută să evoluăm din toate punctele de vedere şi să fim receptivi la ceea ce auzim, înţelegând perfect anumite situaţii şi întâmplări.

În speranţa că am reuşit să vă determin să citiţi, nu îmi rămâne decât să vă urez lectură placută şi aştept cu nerăbdare comentariile şi părerile voastre în legătură cu cele expuse de mine. Vreau să văd, voi ce părere aveţi despre lectură, cât de importantă este ea în viaţa voastră, ce loc ocupă, cum aţi descoperit această pasiune, dar mai ales câţi dintre voi vă identificaţi cu motivele enumerate de mine? Fiecare comentariu de-al vostru va reprezenta o şansă în plus pentru mine, aşa că vă rog să comentaţi în număr cât mai mare, iar dacă voi câştiga, promit să vă recompensez printr-un concurs. Vă mulţumesc!

Vreau să  mulţumesc din nou Librărie online Libris pentru şansa de a prticipa la concurs. O librărie plină de cărţi online la preţuri accesibile şi livrare eficientă.

139 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Introducerea e unica . Nu am mai vazut vreun blog care sa aiba o asemenea introducere . Si ideea cu citatele e cat se poate de originala , majoritatea au scris simplu un motiv si au trecut la explicatie . Se vede ca ai muncit si ti-ai dat silinta , un blog nu se tine cu o postare pe luna .
    Multa bafta . Sper ca cartigi , meriti o rasplata pentru munca depusa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da un blog nu se tine cu o postare pe luna , dar din proprie experienta iti spun ca nu mereu poti scrie si nu e necesar sa faci din scris o obligatie ( nu mereu ai cititori ..ajungi sa scrii si sa nu te citeasca nimeni nu e cazul biancai :)) ..de aceea imi place mie sa scriu pentru mine ..sau sa cred ca o fac ..asa nu sunt dezamaita ca nu ma citeste nimeni chiar daca bloul e la inceput .=)) ) ....eu stiu ca am fost dependenta si am ajuns sa stau urat in ceea ce priveste sanatatea ..nu e usor sa ai un blog ..da daca e unul de carti e si mai rau ..ca intr-un fel daca e sponzorizat iti iei un angajament e alta poveste dar daca e doar un blog ..atunci nu e necesar sa faci asta mereu :)) ..totusi ea scrie destul de mult ..in limita timpului liber pe care il are ..
      da si eu am vazu tpostari tip ..eu citesc pentru ca unu , doi, trei ..ma saturasem la un moment dat..am vazut ceva diferit la bia si inca un blog ...

      Ștergere
    2. multumesc frumos fetelor pentru complinente. ma bucur ca va place

      Ștergere
    3. Chiar vroiam sa intreb ceva legat de sponsorizari bine ca mi-ai adus aminte krisszu . Cartile cand le primitit pentru recenzii le returnati sau va raman voua ?

      Ștergere
    4. le pastram. nu le mai dam inapoi

      Ștergere
    5. Eu nu am sponzorizari dar am auzit ca , ceea ce se ofera raman la cititorii care le-au primit ..dar sunt si lucruri diferite ..adica se fac recenzii ..asta e plata cred ..in schimbul cartilor care am inteles ca vin gratuit ..cu toate astea cei de la libris sau nu mai stiu ce site trimit si carti pentru concursuri ;) depinde de cat de avansat ..acele carti e posibil sa vina in dublu exemplara unul pentru cel care scrie blogul si unul pentru cei care participa la concursuri:)

      Ștergere
    6. E tare chiestia cu sponorizarile da mie imi place mai mult sa muncesc pentru ele

      Ștergere
    7. da asa este ...cine stie poate in viitorul apropiat voi face si eu rostde una , dar nu acum ..trebuie sa ma gandesc la bac cese apropie ..apoi facultate si vreau ca vara asta sa fie cea mai tare pentru cae ultima inainte de bac :))

      Ștergere
    8. fetelor. la postarea asta va rog sa lasati comentarii legate de articol. nu vreau sa apara probleme sau ceva. puteti discuta la celalalte postari ce vreti voi dar aici va rog sa fiti atente;) mersi

      Ștergere
    9. ...ne-a luat valul =)))

      Ștergere
    10. ai dreptate ideea cu citatetele este originala, sigur o vor copia mai multi, insa biancai trebuie sa i se atribuie acest merit, insa si ideea cu acele imagini in dreptul fiecarui motiv, imagini care mai starnesc si amuzamentul mi se par grozaveeee

      Ștergere
    11. Articolul e faoarte foarte bine scris si sper ca pe parcurs sa inteleaga si lumea de ce se citeste in ziua de azi ..putini sunt insa ..

      Ștergere
    12. multumesc frumos. adevarat lumea nu prea mai pune mare valoare pe citit. mai nou folosesc fraza: de ce sa citesc daca am vazut filmul

      Ștergere
    13. imaginile din film ne transmit ceva in timp ce imaginea mintii noastre ne transmite altceva fiindca mintea plasmuieste intamplarile narate intr-o carte in rezonanta perfecta cu sufletul, asa ca cine se rezuma la film, si nu citeste si cartea are numai de pierdut

      Ștergere
    14. asa e catalina. e bine intai sa citesti cartea ca sa vezi ce a avut autorul in minte si cum a schimbat regizorul ideea

      Ștergere
  3. Imi place postarea ta.e colorata,inspira viata si pasiune pentru ceea ce faci si ma bucur ca ai blog.nici eu nu am cu cie sa vorbesc despre carti,asa ca intru pe bloguri.aici sunt in mediul meu.Frumos ca ai pus si citate;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa e. blogul l-am creat pentru ca ma invarteam intr-un mediu in care nu prea intalneam oameni pasionati de lectura si simteam nevoia sa vorbesc cu cineva despre ele

      Ștergere
    2. ai dreptate ralu nici eu nu am persoane in jurul meu mult prea multe cu, care sa vorbesc despre carti asa ca aici pe bloguri gasesc persoane preocupate de aceeasi pasiune si e superrr

      Ștergere
    3. e destul de dificil in ziua de azi sa gasesti persoane cu care sa discuti despre carti. multora nu le mai pasa de asa ceva

      Ștergere
  4. O carte aleasa e un prieten bun ...
    Asa este , de cele mai multe ori atunci cand ne alegem o carte sa o lecturam e ca si cum ne-am alege partenerul de viata , se creeaza acea legatura spirituala intre noi si ea ..iar pe parcursul lecturarii ei ne daruim cu totul unuei alteia..ma refer la persoana si carte ;)) ..De asemenea stim ca o carte nu tradeaza , poate ne supara , ne face sa radem sau sa plangem dar nu ne tradeaza stiim ca e acolo mereu va fi ...ne va asculta pasurile de cele mai multe ori alegem carti care sa ne reprezinte pe noi ca si oameni ..sa ne implineasca sa ne inalte si sa ne imbogateasca cunostiintele si nu numai ..
    , Dacă vrei ca totul să fie drept, nu ai decât să te muţi într-o lume făcută cu echerul.” (Haruki Murakami)
    Da posibil , dar uneori vrem ca totul sa fie asa cum trebuie , dar apoi prea mult lucru facut ca la carte ne face sa uitam de felul nostru de a fi , de unicitatea noastra .de drepturle si de libertatea noastra ...
    Eu consider ca lumea asta plina de imperfectiuni e perfecta asa cum e ..poate ca suna idealistic dar nu e chiar asa ...
    Nu toţi oamenii pot fi Ciceroni şi Platoni, Virgili sau Homeri, dar toţi pot fi oameni buni. Prefer un om fără cunoştinţe literare, decât cunoştinţe literare fără om.” (Francesco Petrarca)
    Adevarat ...Dar in literatura oamenii sunt cu adevarat diferiti dar sa nu uitam ca si acolo mai ales in cartile noi actiunile si trasaturile sunt aproape trase la indigo ..ma refer la romanele de fantezie si aici pot argumenta ..de exemplu in romanele cu vampirici ( sa nu se inteleaga ca am ceva cu ei caci imi plac dar ce-i prea mult strica ) ..toae merg pe acelasi calapod ..un trio
    ..un vampir care se indragosteste de o putoaica de liceu..drama drama drama ...vampiri umanizati etc etc...asa e si in viata reala ..sunt multe copii si nonvalori dar cineva mi-a zis acum ceva timp ca trebuie sa fi unic si original, nonvlorile vor disparea din jurul tau cand vor vedea ca nu te pot ajunge ,,,

    Ei bine eu citesc atunci cand e liniste ma face sa counic mult mai bine cu personajele ..
    Imi plac foarte mult motiveletale ..dar sa nu uitam ca nu exista opinii corecte sau gresite pentru ca sunt ale tale proprii si cu cat le argumentezi fie ele pozitive fie neative cu atat cei din jur nu au ce sa comenteze ...
    Imi place mult ceea ce ai scris ..am mai scris si eu completare la citatele tale din punctul meu de vedere ;)) ...m-au facut sa gandesc si eu :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa comunic ..pustoaica ...imi cer scuze am o tastatura care nu e tocmai simpatica ..nonvalori ..de drepturi ..in cazul in care mai sunt am sa imi cer scuze in prealabil dar am revenit la tastatura mea batrana :))

      Ștergere
    2. nu e nici o problema. am inteles ce ai scris. de ce nu iti schimbi tastatura?

      Ștergere
    3. Este o intrebare buna ..probabil pentru ca am uitat sa-i spun tatei si acum a plecat dintara ..deci raman cu ea pana la vara cand se va reintoarce acasa ...

      Ștergere
    4. Dar nu e scumpa o tastatura e undeva la 20-30 de lei :) Din cate stiu eu. Acu depinde si ce ai vrea sa aiba

      Ștergere
    5. Stiu ca nu e scumpa dar e atat de alba si draguta ..nu vreau sa aiba nimic special, dar e posibil sa imi cumpar un laptop si sa dau calculatorul vechi ;)) ...

      Ștergere
    6. E mult mai bine sa ai un laptop decat un pc.Exonomisesti mult spatiu si poti sa-l iei cu tine oriunde

      Ștergere
    7. Asa e ...doar ca lucrurile se fac in timp acum nu prea pot sa am pretentii pentru ca am primit tot ce mi-am dorit asa ca mai astept si strang din dintii cand nu imi iasa vreo litera pe tastatura sau nu pun pauza ;)) imi cer scuze in prealabil ca vor fi multe chestii de genul asta

      Ștergere
    8. Sa stii ca eu cu tastatura normala ma grabesc sa scriu si comit greseli , abea dupa ce dau publicati imi dau seama in ce chineza am scris

      Ștergere
    9. Asa patesc si eu si nu e cu intentie ..dar e ok se iarta ;)) toti facem greseli nu?

      Ștergere
    10. cartile sunt prietenele mele iar acel citat ma reprezinta foarte bine si pe mine, iar in privinta oamenilor ciceroni:)) asa ii prefer si eu sa fie OAMENI

      Ștergere
    11. da inteleg ca esti inteleigent dar sa nu ti se urce la cap totusi cam asa ar trebui sa gandeasca toti

      Ștergere
    12. mandria, trufia, orgoliul, sunt trasaturi ale seoclululi XXI puternic accentuate, asa ca cei care se cred asa de ciceroni sunt si cu nasul pe sus rau de tot, de abea daca le ajungi la el cu prajina, dar sti care sunt cele mai dureroase cazaturi nu? cele de la cea mai mare inaltime, daca inaltimea e mai mica cu atat mai bine pt tine nu te doare, daca e prea mare mori, asa si in cazul lor, cine stie ce li se poate intampla si pot ajunge sa nu mai se tina cu nasul pe sus, nemaiavand motive insa caderea poate fi fatala, e valabil si pentru cei bogati si pentru orice fel de categorie de oameni care se separa de celelalte categorii

      Ștergere
    13. off doamne daca ai stii cat de accentuate sunt la unele persoane.. plus invidia si rautatea, dorinta de a rani doar pentru amuzament

      Ștergere
  5. Imi place postarea ta,e foarte interesanta si,de asemenea,pozele sunt specifice fiecarui articolas pe care l-ai scris tu.
    P.S. Imi place cel mai mult numarul 8. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca iti plac pozele am avut ceva de ales incat imi venea sa le pun pe toate

      Ștergere
    2. esti la fel ca mine, cand ai o gramada de......nu poti selecta si le-ai pune pe toate, oricum ai facut o selectie reusita

      Ștergere
    3. da asa e pentru ca toate imi plac si mi se pare ca s-ar potrivi

      Ștergere
    4. Mda. Faci alegeri reusite, deci asta e tot ce conteaza.

      Ștergere
    5. mersi frumos .ma bucur cand vad ca sunt oameni care imi apreciaza munca

      Ștergere
  6. Recunosc, pe mine nu m-ai convins să citesc ... dar numai pentru că deja sunt dependentă de cărți.
    Simt nevoia să citesc zilnic măcar o oră, dacă nu am mai mult timp și categoric mai mult când pot :)
    Succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai era destul de greu sa te conving sa citesti cand tu deja citeai, nu?

      Ștergere
    2. si eu sunt dependenta de carti, dar pe masura ce cresteti o sa vedeti ca aveti foarte multe responsabilitati si nu veti mai putea lectura tot timpul, cred ca o sa ajungeti sa citit chiar si o carte pe luna doar, si o sa fiti multumiti, exact cum a spsu bianca in articol, cand va avea un job si o familie nu va mai avea atata timp

      Ștergere
    3. Stiu asta incercam si eu sa explic .iar gusturile se vor schimba :)) totusi o carte lecturata ramane o carte foarte buna ...

      Ștergere
    4. cam asa e. eu am avut norocul sa dau mai mult peste carti care sa imi placa, din fericire. de obicei cele care nu imi plac le abandonez

      Ștergere
    5. incearca sa le recitesti pe cele pe care le abandonezi pe motiv ca nu iti plac, eu asa am facut si am descoperit ca actiunea incepe mai spre final, sau ca pur si simplu cartea nu a fost potrivita cu starea mea de spirit de la momentul respectiv, nu renunta usor

      Ștergere
    6. Imi place incurcatura din comentariul tau. Ai drepatate cum sa ma convingi sa citesc cand deja sunt dependenta de carti? Pe mine m-ai convins sa citesti si mai mult.

      Ștergere
    7. ma bucur. tu oricum citesti mult asa ca eu as vrea sa ii conving si pe cei care nu citesc

      Ștergere
    8. ei, iata ca eu nu prea am timp sa citesc dar pe mine m-ai convins sa o fac mai des

      Ștergere
  7. Bravo!!Chiar ai punctat foarte bine fiecare motiv.Dar si pozele pe care le-ai pus sunt sugestive.Iti doresc mult succes!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc frumos. ma bucur ca iti place

      Ștergere
    2. eu sunt abonata la mai multe bloguri si iti spun sincer ca nu am mai vazut la nimeni o argumentare atat de detaliata si explicita a fiecarui motiv

      Ștergere
    3. Asta asa e ..am tot vazut articole si articolase ;)) dar nimic asemanator ceea ce-i ofera un punctde originalitate acestui articol

      Ștergere
    4. vai, vai multumesc ma faceti sa rosesc aici;)

      Ștergere
    5. vezi, primesti complimente sicere numai atunci cand faci o munca buna

      Ștergere
    6. dupa fapta si rasplata, cand trudesti ai roade, cand lenevesti stai si rabzi, ea a redactat totul ca o furnicuta asa ca acum poate sa stea linistita, insa exista si greieri care canta si se culca pe-o ureche si vor roade:))

      Ștergere
    7. am avut inspiratie sper sa am si noroc

      Ștergere
    8. mult succes bia mai sunt 2 zile si eu iti tin pumnii stransi de tot

      Ștergere
  8. acum sa iti spun sincer parerea mea, daca as fi eu in juriul Libris, ti-as da nota maxima 10, imi place la nebunie articolul tau, nu am gasit pe niciun blog pana acum, motivele expuse atat cu citate cat si cu imagini, dar mai mult, expuse si reliefate atat de detaliat si de cuprinzator, este un articol absolut genial. Pe unde am mai citit articole pentru concurs nu am vazut decat enumerari simple, fara explicatii care sa imi satisfaca curiozitatea, pana la urma nu am inteles de ceau prezentat motivul x sau y, insa la tine am inteles perfect. Mi-a placut ca ai combinat totul si cu o nota de umor, spiritul anti-citit:)) imi si imaginez o tanti care bantuie prin librarii si care probabil ca nu are de crescut nepotei acasa:)), citatele sunt deosebite, excelente imi plac mult de tot!aaa si inca ceva, FELICITARI PENTRU CA AI FOLOSIT LIMBA ROMANA CORECT CU DIACRITICE, iti ia ceva timp sa scri cu diacritice, insa nu cred ca am vazut la ceilalti bloggeri scris asa, iar aceasta este forma corecta la limbii romane chiar si conform doomului sau dexului. NOTA 10 cu felicitari, sper sa castigi, e cel mai bun articol pe care l-am citit pana acum, e un articol complex asa cum ne-ai explicat inca de la inceput, adevarul e ca nu te poti rezuma la un raspuns sec daca te declari cu adevarat un pasionat de lectura si iti place sa citesti si sa compui, la tine s-a vazut pasiunea si arta de a crea, se vede ca pe tine cartile te inspira! succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt total de aord cu tine ....

      Ștergere
    2. sincer, asta e aspectul pe care l-am apreciat si eu cel mai mult. faptul ca a folosit diacritice arata ca a muncit mult si si-a dat toata osteneala

      Ștergere
    3. pai sa sti ca nu e usor sa scri cu diacriticele, insa acestea fac diferenta, particularitatea limbii romane.

      Ștergere
    4. asa e. e destul de dificil dar trebuie sa ma obisnuiesc pentru ca la facultate numai diacritice se cer si na

      Ștergere
    5. pe noi ne streseaza diriginta numai cu diacritice sa scriem ca ne-a zis ca a avut elevi care si-au facut primul referat cand au inceput facultatea si au stat cateva nopti bune si cand s-au dus la profesor nu l-a acceptat pt ca nu avea diacritice asa ca a trebuit sa il refaca

      Ștergere
  9. Convingatoare pledoarie, mi-au placut teribil citatele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi mult le aveam de mult pregatite pentru o astfel de poveste;)

      Ștergere
  10. Absolut impresionant, felicitări. Pe multe bloguri au fost doar expuse sec şi succint câteva motive, pe când tu ai făcut o compunere în toată regula. Cred că e ceva unic, original şi plin de esenţă. Nu mai spun că am adorat citatele, pentru că deja devine un clişeu să spun asta. Toată lumea le-a adorat. Ai scris cu diacritice, ceea ce e un plus imens. Eu folosesc diacritice, nu aş reuşi să supravieţuiesc fără ele şi îmi place să văd când şi altcineva o face. *e da, şi acum folosesc o replică d'aia obosită: O adevărată plăcere pentru ochii mei. =]]* Dacă ar fi după umila mea părere, cu siguranţă ai fi câştigătoare. Dar cum eu sunt doar un observator, îţi urez multă baftă.

    RăspundețiȘtergere
  11. Wow! Ai muncit la el! Bravo si succes!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place faptul ca ai facut o ''mini-compunere'' pentru fiecare motiv. Succes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca iti place. sper sa placa si juriului

      Ștergere
    2. am vazut ca multi i-au copiat ideea cu citatele si imaginile sunt cu adevarat dezamagita

      Ștergere
  13. Foarte dragut textul.Ciar mi-a placut sa-l citesc. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  14. Wow,ai scris ceva ! Felicitari ! Imi place faptul ca ai comentat unele citate prezentate .Multa bafta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-au placut citatele. te mai astept pe bloguletul meu

      Ștergere
    2. sper ca ma astepti si pe mine. Ca de mine nu se poate "descotorosi niciun blog"

      Ștergere
    3. te astept cu mare drag sper sa fi si mai activa de atat

      Ștergere
    4. eu am mai trecut peste cateva bloguri, sunt de cateva saptamani in blogosfera si pana acum imi plac doar doua bloguri acesta si inca unul

      Ștergere
  15. Foarte frumoasa ideea cu citatele. Imi place articolul si ai toate felicitarile mele.
    Bafta in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa dea Domnul tineti-mi pumnii stransi pentru ca mai sunt 5 zile

      Ștergere
  16. Wow, superb articol, o pledoarie convingatoare pentru lectura, beneficiile si mai ales bucuriile ei.
    Eu citesc pentru ca ... imi place, nu-mi imaginez viata mea altfel. Iubesc lectura in orice forma - cu cartea in mana, cu laptop-ul in brate, cu castile in urechi si fiecare carte e o noua lume in care traiesc cele cateva ore.
    Singura problema e ca lectura da dependenta si greu ma desprind de carte :)
    Multa bafta la concurs si lecturi placute in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu citesc doar carti tiparite pentru ca altfel nu ma pot bucura de lectura

      Ștergere
    2. Stiu ca formatul clasic tiparit are cei mai multi adepti, dar mi-am argumentat si eu alegerile pe blog si obiectiv vorbind, fiecare forma de lectura are avantajele ei :)

      Ștergere
    3. fiecare lectura are avantaje si dezavantaje, insa ce e palpabil si ramane e mai placut decat ceva stocat undeva care se poate pierde

      Ștergere
    4. Si eu sunt adepta a cititului cartilor tiparite. Eu citesc deoarece m-a afund in siguranta pe care doar cartile mi-o pot da.

      Ștergere
    5. asa este. o carte tiparita intotdeauna o vei avea spre deosebire de un ebook care se poate virusa, sterge, distruge intr-o secunda. plus ca un ebook nu il poti afisa in biblioteca

      Ștergere
  17. Interesant articolul. Credeam că numai eu am dimensiuni atât de colosale. :) Cele zece motive chiar au fost bine alese.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi nu cantitatea e importanta ci calitatea. cred ca la punctul asta stam foarte bine

      Ștergere
  18. Foarte frumos scris articolul :D Bafta in concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. succes si tie daca te-ai inscris. am vazut atat de multe compuneri incat nu mai stiu care al cui e

      Ștergere
  19. wow :O
    imi place enorm de mult articolul :X
    sper ca tu sa il castigi....mult success >:D<
    si cele 10 motive sunt foarte interesante

    RăspundețiȘtergere
  20. Frumos articolul .Majoritatea ne regasim in el
    Mult succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa aud asta. de obicei motivele sunt asemanatoare, dar puterea care ne motiveaza difera

      Ștergere
  21. Felicitari pentru cuvintele bine si frumos alese,cred ca toata lumea si-a dat deja seama ca iti place sa citesti,sa te inspiri si iti alegi cu grija cartile pe care apoi ni le faci si noua cunoscute cu atata talent.Dupa parerea mea se vede ca pui suflet in fiecare cuvant,propozitie sau fraza pe care le alegi,dupa cum se vede cu multa indemanare,expresivitate dar in acelasi timp si pe intelesul tuturor! Pentru ca admir ceea ce faci iti urez multa bafta si sa o ti tot asa! Sper sa ai noroc si sa castigi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc pentru apreciere laura:*

      Ștergere
    2. sunt curioasa. am auzit ca ofera premii daca va castiga deci abia astept concursurile. sper mult sa ai noroc

      Ștergere
    3. pai sa-i mai vizitezi blogul ca ofera lunar premii

      Ștergere
    4. Mie stiti de ce-mi pare rau? Ca nu am gasit blogul mai devreme-asta e singurul meu regret.

      Ștergere
    5. ooo mersi. poti sa mai dai din cand in cand cate o raita prin arhiva yuki;)

      Ștergere
    6. eu asa am facut. am ajuns pana la decembrie anul trecut. ai postat foarte mult bianca si zic eu ca te-ai dezvoltat frumos intr-un timp scurt bravo

      Ștergere
  22. Felicitari pentru postare! Succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Super tare postarea! Bravo Bia :* Iti urez succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Articolul tau a necesitat multa inspiratie si osteneala. Sper sa-ti fie rasplatita munca de catre Libris. Mult succes! :]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu sper sa castige ea. cred ca e cel mai bun articol citit dintre toate

      Ștergere
    2. da, si eu sper sa acstige la fel ca voi, insa am observat ca multi au incercatsa o copieze cu citatele si au modificat articolele cu diacritice, oricum...copia nu are valoare, iar cei de la Libris trebuie sa tina cont de acest aspect

      Ștergere
    3. Inspiratie? Eu zic ca e genialitate ceea ce a facut cu o simpla intrebare, transformand-o intr-o lucrare de proportii.
      Nu-mi vine sa cred. De ce sa copieze?
      Sunt niste nesimtiti cei care-au copiat-o.

      Ștergere
    4. sunt nesimtiti dar asta e sper si eu sa fie apreciata munca originala

      Ștergere
  25. imi place ideea citatelor :).
    succes:*

    RăspundețiȘtergere
  26. Bia, mi-a placut foarte mult postarea ta! Super treaba!

    Daca esti interesata ce am scris si eu poti sa gasesti aici

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. compunerea ta mi-a inspirat o dorinta foarte profunda de a citi...atatea idei exprinate intr-un mod deosebit:X. LOVE IT!

    RăspundețiȘtergere
  28. Mi-a plăcut că ai afirmat că cititul te face mai deştept. So true:x
    Multă baftă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar mai destept ci s mult mai cizelat ca adunatura de dependenti de facebook.

      Ștergere
  29. Frumos articol, se vede că ai depus multă muncă. Baftă în concurs! :*

    RăspundețiȘtergere
  30. Cartile sunt un adevarat tratament. In plus, cred ca toti am auzit ca prietenele noastre, cartile, te fac neprost!:)) Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este cel ami bun tratament mai ales daca te afli prin spital printre bolnavi si suferinzi, incerci sa te detasezi de acele locuri....

      Ștergere
  31. chiar a fost un articol deosebit, felicitari si mult succes

    RăspundețiȘtergere
  32. Ce articol Titanic! Iti doresc multa bafta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bien spus Titanic, cred ca detine suprematia si va castiga cu siguranta! este cel mai bun articol pe care l-am citit, si m-as bucura enorm daca ar castiga si efortul i-ar fi rasplatit!

      Ștergere
    2. Si eu sunt de acord. Este foarte bun-cu articole care puncteaza foarte bine. Mult succes, sper sa castigi.

      Ștergere
  33. Bravo Bianca. Daca ar fi oameni care chiar ar vedea ce comoara sta in fiecare carte, indiferent de gen, lumea n-ar mai fi asa de prefacuta si de indiferenta!

    RăspundețiȘtergere
  34. vai, ce ai zis-o!!!!
    ai dreptate, 98% dintre personajele ce trăiesc în lumea ”vedetelor” sunt doar păpuși barbie analfabete, fără cultură și fără pic de creier!!! mult succeS!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu numesc aceste persoane pitipoance fara pic de cultura, care unghile de la maini sunt mai importante pentru ele decat viata unui om. Categoric distruse de televizorul care spune numai minciuni.

      Ștergere
  35. Felicitari. Ai cele mai bune motive pe care le-am vazut.
    1.Imi place cum ai inceput. M-ai captat cu pasajul acela :X
    2. Sunt de acord cu tine la 5, chiar asa e- si eu ma relaxez cand citesc.

    RăspundețiȘtergere
  36. nici eu nu imi pot imagina viata vara carti... e atat de frumos sa citesc.. incat nu inteleg cum de exista persoane care nu fac asta
    pupici si te astept si la mine http://cherryqueendee.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html

    RăspundețiȘtergere
  37. Foarte bine argumentata compunerea! In opinia mea lectura este un loc magic si dupa cum ai zis si tu la 2,pe mine ma ia nostalgie cand ma gandesc la cartile care mi-au marcat copilaria. Probabil am fost una din putinii copii carora nu le-a placut "Amintiri din Copilarie",dar pot sa zic ca am adorat "Cheita de aur". Cu varsta am descoperit carti care m-au modelat si m-au ajutat in deciziile luate. Cartile te fac destept si reprezinta un plus in societate. Imi place cum ti-ai sustinut fiecare idee, completata de un citat bine ales!
    Mult succes in concurs si te astept si pe la mine pe blog sa-mi zici o parere.

    RăspundețiȘtergere
  38. Te inteleg perfect la ultimul motiv relatat. Si mie imi e frica ca poate intr-o zi nu voi mai avea deloc timp pentru prietenii mei din biblioteca. Dar niciodata nu voi renunta la aceasta placere pentru ca orice ar fi, copii si nepotii mei vor fi initiati in placerea cititului :D. Timp intotdeauna ne vom gasi, orice ar fi.
    Un articol superb si mult succes in continuare :*.
    Sper din suflet sa revi cu un comentariu la articolul meu: http://walking-on-letters.blogspot.ro/2013/04/jocul-de-ce-citim.html

    RăspundețiȘtergere
  39. ,,Unul dintre semnele sigure ale valorii literare a unei cărţi este faptul că poate fi citită într-o mare varietate de moduri”. (Wystan Hugh Auden) Interesant citat, mă bucur să văd că aceast concurs aduce la lumină multe citate interesante. O carte bună trebuie să se adreseze tuturor şi să poată fi interpretată de oricine în modul lui.

    RăspundețiȘtergere
  40. Ador citatele! Mereu mi-a placut sa gasesc pe net tot felul de citate sau poze cu citate si sa le salvez, am foldere intregi, asa ca mi-a placut sa aflu cateva noi de la tine. Imi plac toate motivele. Multa bafta, e superb articolul!

    RăspundețiȘtergere